Der skal brød til

Vinglas det svære valg, der kan gå skår i glæden

Vinglas er det et spørgsmål om valg?

Det at vælge vinglas kan godt være en større opgave, dels i forhold til preferencer til vin, men ikke mindst i forhold til hvordan de ser ud, og ja….. “wife factor” jeg har selv flere glas mærker, for mig startede det med italienske Luigi Bormioli for rigtig mange år siden samt Spiegelau glas, som jeg stadigvæk har, og bruger når vi har gæster fordi de kan tåle en del, derefter fik jeg Riedel i ‘Sommeliers’ og efterfølgende Veritas serien og ja de er rigtig gode ingen tvivl om det! Men hvis du som jeg har en passion for vin & mad og du ikke du bare drikker Pinot Noir, Chardonnay, men flere forskellige typer vin og derved bevæger dig ud i vinens store univers, fordi du nyder den eksplosion i duft samt smag i et godt glas vin, så derfor gerne vil have det optimale, skal du ha et drue specifikt vinglas, “det er ikke så få vinglas” …  her finder man hurtigt ud af at et vinglas ikke bare er et vinglas … men en faktor der kan betyde alt for smagen af den vin man drikker og at der ER meget stor forskel på vinglas …. “et rødvinsglas er ikke bare et rødvinglas” men et valg mellem flere typer vinglas som passer bedst til en enkelt type rødvin “det samme med hvidvin” her vil jeg sige at Riedel har en pointe med deres vinglas smagstest de laver rund om i verden, men her tror jeg der er rigtig mange som løber ind i det første problem ‘wife factor’ aka den bedre halvdel, og “spørgsmålet hvorfor skal du ha så mange glas … behøver du virkelig det … ej det har vi ikke plads til”  samt måske ikke den passion for vin, samt at der er et vinglas til der lige passer til den drue, og for slet ikke at tale om prisen på vinglas, så bare den tanke om at skulle forklare at det er nødvendigt at ha flere forskellige rød/hvid-vinsglas samt man normalt køber 4-6 stk vinglas.  Så 4-6 stk. der passer til Pinot Noir og det samme til Bourgogne, og igen til Bordeaux osv jeg kom hurtigt op på mange forskellige glas, det er dyrt! Regnestykke 2 glas koster ca. fra 450 og op til 550 kr. hvis vi taler om Riedel Veritas, Sommeliers serien er vi på ca. 600 kr. pr. glas! Og ja det kan bliver meget dyrere med Riedel Superleggro er prisen oppe på 800 kr. pr. glas! Det er fint hvis du kun skal bruge 2 glas men de fleste har jo også gæster ….

Fun fact glassets udsende har betydning for hvor i munden/tungen hvor dine smagsløg sidder bliver ramt, hvad har en betydning for hvordan du opfatter smagen af den vin, så der er mening med den måde at disse vinglas er udformet, prøv selv at ta to forskellige vinglas hvor det ene til Pinot Noir/Bourgogne og et Cabernet Sauvignon/Bordeaux, skænk den samme Pinot Noir op i begge glas …. prøv at dufte til vinen i først Pinot Noir/Bourgogne glasset og smag ….. derefter ta det andet glas som kunne være til Cabernet Sauvignon/Bordeaux vin og fortage den samme test … jeps der er forskel på hvordan vinen dufter og smager, så det er af stor betydning at glasset kan frigive de duft noter samt smagsnoter, dette gør bl.a. at et glas til Bordeaux og et Bourgogne ser helt forskellige ud, hvad også har betydning er hvor tyndt selve glasset er.

Riedel Veritas serie (blyfrit krystal):
Her er  Pinot Noir glas, et Bourgogne glas, et Cabernet Sauvignon/Bordeaux, samt et new World syrah og sidst men ikke mindst et Chardonnay glas.

Sommeliers serien mundblæst blyfrit krystal:
Her er Bourgogne/Pinot Noir glas, et Cabernet Sauvignon/Bordeaux  glas og et Tinto/Rioja glas

Jeg havde læst om Zalto DENK ´ART vinglas, så en dag hvor jeg besøgte Bichel Vine fik jeg en lang dialog med Lars Bo, her prøvede jeg at smage flere vine i  Zalto DENK ´ART glas! Der var jeg solgt! De kan bare noget med smagen af vin i de glas … og fra at være ude i at skulle ha 8 forskellige glas til den vin jeg nyder at drikke, er jeg ude i at ha 4 forskellige glas som jeg elsker at drikke vin fra, hele den måde glasset er med til at vise frugten, samt andre nuancer i vinen, duften i vinen kommer til sin ret, at de også ser tæske godt ud, gør måske det en smule nemmere i forhold til ‘wife factor’

Zalto DENK ´ART glas er mundblæst blyfrit krystal.
Hvidvins glas: Riesling, Sauvignon Blanc, Loire (hvid og rød), Alsace, champagne bl.a.
Universal glas: der passer til flere vine Chianti, Rhône, Loire, Chardonnay, Grüner Veltliner og Riesling bl.a.
Bordeaux glas: som også passer til Rioja, Brunello, samt vine på Cabernet Sauvignon, Coonawarra og  Syrah-vine fra Nord-Rhône, Barossa Valley.
Bourgogne glasset er bare så lækkert og passer til Pinot Noir, Nebbiolo, Barbera, Châteuneuf samt Chardonnay og Grüner Veltliner.
Digestifglas: der passer til grappa, marc, frugtbrændevin, snaps, bitter, likør findes også.

Zalto DENK ´ART vinglas koster fra 430 til 565 kr. for 2 stk.

Zalto DENK ´ART

Jeg bruger stadigvæk mine Riedel glas med stor glæde, de er rigtig gode ingen tvivl om det, og ja jeg har nok lidt mange vinglas … men en ting er sikkert hvis du godt kan lide et godt glas vin, så vil det rigtige vinglas gør en stor forskel på hvordan vinen smager og hvis du ikke tror det så prøv! Der er flere steder hvor det er muligt at prøve forskellen på hvordan vin kommer til at smage i det rigtige vinglas! Så om Du ender med Spiegelau, Riedel, Zalto eller Orrefors eller et andet rigtigt godt vinglas er dit valg men et vigtigt valg for din nydelse af vin. God vin i et dårligt/forkert glas kommer til at smage dårligere end i det rigtige vinglas, gode vinglas gør bare vinen bedre, så den viser sig fra den bedste side. Orrefors laver også nogle rigtig gode vinglas, jeg har bare ikke så meget erfaring med dem, men ved de skulle være rigtig gode, valget er dit men min personlige favorit er Zalto DENK ´ART vinglas ingen tvivl om det!

Zalto DENK ´ART samt Riedel Veritas:

 

Følgerlink til min blog: https://bloggersdelight.dk/follow/251951

Ingen kommentarer endnu

Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Der skal brød til