Argot 2014 Pinot Noir vintest

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon en fransk rustik klassiker, der passer perfekt som simremad her i efteråret, det er en af de retter som ikke behøver koste en formue og der kan laves mad til flere dage, men kan fryses ned…. En ret som ta lidt tid at lave. 

Det er en ret hvor man ikke behøver at bruge det dyre oksekød om du vælger at bruge bov eller inderlår i opskriften, eller et andet alternativt er op til dig, jeg har også valgt at bruge flere grønsager i form af flere gulerødder samt porre samt marvben for at give mere dybet i retten … man behøver ikke bruge en dyr flaske vin, men en billig ung vin kan bruges. Til retten serverede jeg godt brød men kartoffelmos kunne også bruges.

Ingredienser:
2 kg oksekød (bov, okseinderlår)
Kalv eller okse marvben  
200 g saltet bacon 
6 store gulerødder i skiver.
4 skalotteløg i tern.
6 fed hvidløg hakket.
3 porre i skiver.
1 suppevisk af laurbær timian og persille.
400 g champignon.
1 flaske rød vin bourgogne eller Pinot Noir (Brug en ung vin).
500 – 750 ml. kalvefond 
50 ml. Cognac 
Mel til oksekød
Olivenolie 
Smør
200-300 g. perleløg (efter smag)
Sukker.
Salt og peber. 

Hvad skal gøres klar:
Kødet skal skæres ud i store tern/store stykker og vendes i mel.
Bacon skæres ud i tern
gulerødder i skiver
Porre skæres i skiver 
Skalotteløg i hakkes
Hvidløg hakkes
Suppevisk (frisk timian, persille samt laurbær)
Champignon skæres i kvarte

Bacon stegs i en stor støbejernsgryde  eller sauterpande med oliven olie samt smør, når baconen har fået farve uden, at blive helt sprøde tages de op.

Brun kødet i fedtstoffet fra baconen på alle sider. Hæld cognacen ved og antænd. MEGET VIGTIGT HUSK SLUK FOR EMHÆTTEN!!  Tag kødet op.   

Kalv marvben stegs kort ved middel varme i en sauterpande fjern dem de skal tilsættes retten i gryden.

Sauter grøntsagerne til de gyldne i olivenolie samt lidt smør i en storstøbejernsgryden.

Kom kødet og baconternene tilbage i gryden og hæld vinen ved (gem en stor sjat ca. 100 ml.), alkoholen skal fordampe, hvorefter der tilsættes kalvefonden og suppevisken.

Lad det hele simre under låg (lav varme) i så lang tid det tager at få kødet til at blive mørt, dette vil normalt  ta ca. 3-4 timer.

*Der er 2 muligheder her den ene er at tilsætte løg, hvidløg sammen med oksekødet i en sauterpande og brune det godt af herefter hælde cognacen ved og antænd. Eller at sautere dem med champignonerne.

Inden servering tilsættes løg og champignon til retten.

Perleløg brunes i en sauteuse eller gryde, med lidt sukker. Hæld derefter rødvinen ved, og lad denne fordampe.

Champignonerne sauteres hårdt på en pande med lidt smør.

Nogle udgaver tilsættes også kartoffeler der er kogt med lidt gurkemeje, fennikel skåret i kvarte der bliver kogt først hvorefter de steges på pande. 

Vin til dette må meget gerne ha saft og kraft så jeg har valgt Argot 2014 pinot noir (Hawk Hill Vineyard)from Sonoma (Santa Rosa, California).

 

Følgerlink https://bloggersdelight.dk/follow/251951

Ingen kommentarer endnu

Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Argot 2014 Pinot Noir vintest