Braiseret oksekød i porter

Det gode øl, hvad er det ?

Øl eller Ale er der mange holdninger til. Nogen er til en helt almindelige pilsner andre til en IPA. En ting er dog sikkert, alle har en holdning til øl eller ale. Min egen holdning er hellere kvalitet end kvantitet …

I 2017 kom der 1622 nye øl/ale på det danske marked og i 2018 over 1800. Det er rigtig mange at vælge imellem …. I min optik måske for mange. Det er en blanding af danske  øl/ale fra mikrobryggerier samt de store bryghuse.

Personligt har jeg det bedst med den type øl/ale, som bliver lavet af de mindre bryggerier end de store. Det største problem med meget af det øl fra danske mikrobrygger er, at det kan være svært at komme til at smage deres øl … De sælges mange gange ganske få steder …. Der er dog nogle forretninger, der har et stort udbud fra flere af disse mikrobryggerier. Det er eksempelvis steder som Voldby Købmandsgaard , Ølhandleren  og Ølkassen  . Der er andre forhandlere af special øl/craft beer. Det kan være en god ide at melde sig ind i foreningen Danske ølentusiaster.

Vi har nogle rigtig gode bryghuse i Danmark. Jeg vil prøve at skrive lidt om nogle af dem, hvor jeg selv har  smagt øl fra. Dette er ikke en øl/ale test, blot mine egne betragtninger, for at vise forskelligheden omkring i dansk øl idag. Det er ikke fordi jeg kun drikker danske øl, men jeg vil her kun skrive lidt om enkelte øl/ale fra nogle af disse danske bryghuse. Jeg kunne godt skrive om mange flere bryghuse.

Traditionel dansk mad passer godt til øl/ale, så om vi skal lave en god gammeldage hakkebøf eller krebinetter/karbonader osv. vil man altid kunne finde en øl, der passer godt til maden. En del af det øl, som er uden for høj bitterhed (IBU), kan bruges i madlavning med alt fra svinekæber til gammeldags oksesteg, spidsbryst og andre retter, hvor man også vil lave en tæt sauce til maden. Prøv en gang at hælde din øl op i en rigtigt øl glas og dufte til den øl/ale du køber … Hvilke frugtnoter kommer frem? …. Nogle øl har mere andre stort set intet.

Der er begyndt at komme rigtig gode alkoholfrie øl på det danske marked, som smager af øl/ale, fra flere bryghuse. Det er en udvikling, der bliver spændende at følge. En ting er dog sikkert – pris og kvalitet hænger sammen. Så tænk på det næste gang du køber en øl/ale som skal nydes. 

Midtfyns Bryghus er et af de bryghuse, som laver lidt til en hver smag så og sige. De har vundet årets øl 4 gange, hvilket fortæller en del om den omhu, de laver deres øl med. Eddie, som er Amerikaner, men har boet i Danmark i 25 år, har drevet Bryghuset i 12 år. Der er ingen tvivl om han er drevet af passion. Eddie holder stand-up øl smagninger rundt om i Danmark. Jeg har efterhånden smagt en del af de øl, som Midtfyns Bryghus laver. Det er blevet “fast inventar” i mit køleskab med nogle stykker …. Hvis du ikke har smagt dem endnu, så prøv at starte med en kold Sunshine en sommeraften. Det er godt, faktisk rigtig godt. Moonshine er på samme måde en rigtig god golden ale. Hvis man er til IPA, så vil jeg anbefale at prøve deres double IPA. Det er en mad øl af dimensioner.  Jeg prøvede med en smule “frygt” deres Chili Tripel Belgien Ale, jeg blev meget positivt overrasket .. Hold kæft hvor er den god, det er ikke sådan at chilien smages meget stærk i den, men mere som en varme efter. Barley Wine årgang 2016 med romnoter fra 1423 rom, det er ganske enkelt en fremragende barley wine på 11,5%.

Amager bryghus åbnede i april 2007, og er et af de andre mikrobryggerier, som også har kunder uden for det danske marked. De laver nogle rigtig gode øl og blev kåret til årets bryghus i 2018.  Jeg har selv smagt flere af deres øl og kan kun sige, det er godt! De har bla. lavet en serie Barley Wine – jeps det hedder det …. som er i begrænset mængde. Det er simpelthen noget af det bedste, jeg har fået … de er ikke billige. Jeg ved, de har lavet en ny serie af Barley Wine på nogle andre fade, og er gået væk fra flasker på 500 ml til de små på 330 ml. Men så længe jeg kan få fat i de “gamle”, vil jeg ha nogle på lager af dem, og ja holdbarheden er meget længere, end hvad står på flasken (hvis du ellers kan gemme dem). 2 af disse er Cristopher the Crimson Crooner 11% samt Paul the Packing Pianoplayer 8,7%.

Bryg-syndikatet er det, man kalder en kontrakt brygger. Jonas laver opskriften og får øllet lavet på et dansk bryghus. Det er en anden af de bryggerier, jeg personligt holder af, det er godt øl samt ale … Jonas har virkelig mange typer, som også passer til rigtig meget mad … Fun fact – prøv at se de navne og etiketter, der er på deres øl, alene de er en samtale værd under en middag med familie eller venner. Her er virkelig mange forskellige øl … til enhver smag, om man er til øl med høj bitterhed (IBU) eller ikke. Personligt er jeg til dem med mindre IBU. Mine helt klare favoritter er Syndikatet Overhovedet 2016 Sort Saison på 11%, samt den i årgang 2014, der skiftes opskrift på fra år til år … Nonnen er en Belgisk ale på 6,6 %, Borgmesteren en dobbeltbock på 7,2%, Krofatter er en overgæret rødbrun øl på 6%, Journalisten en Pale ale på 5,4%  og sidst men ikke mindst Frelseren, en ale lavet på nogle Belgiske malttyper samt Belgisk overgær, en god jule ale på 6%.

Timm Vladimir bryghus, jeps Timm har lavet et bryghus, og jeg kan kun sige hvilken start !! Jeg har prøvet 3 af de nye øl, en pilsner, en IPA og en Porter, som bare smager! Jeg blev lidt imponeret over kvaliteten, ingen tvivl om, det er en at af de nye stjerner i Dansk ølbrygning. Det er et rigtigt mikrobryggeri, og pt. kan du kun købe deres øl i Aarhus samt Valby (København) hos dem selv, men de skal nok komme til salg andre steder …. Jeg kan kun sige glæd dig! En mulighed er at komme på et madlavningskursus i København eller Valby, så kan du med garanti komme til at smage deres øl, for det er altid frisk fra fad ….

Hornbeer er et dansk mikrobryggeri. De laver omkring 40 forskellige øl/ale løbende i af året med nogle lidt specielle etiketter, som stammer fra malerier i Gunhild’s galleri. Bryggeriet blev startet af  Jørgen og Gunhild i 2008, da har dog har solgt bryggeriet i oktober 2018. Prøv en Hornbeer YTR Begisk Strong Ale  på 8,5%, den er brygget på pilsnermalt, karamelmalt og kandis, hvilket giver en rigtig god mad ale uden høj bitterhed.

Jule Mumme er en mørkmaltet Starkbier på 8%, som jeg bare skulle prøve, selvom den er lidt mere bitter, end jeg normalt vil ha … Den passer godt til noget sødt eller bare en stille stund i julen, når freden har lagt sig.

De fleste bryghuse har også deres egne øl/ale glas med logo – på samme måde som hvilken som helst Belgisk bryghus med respekt for sig selv har.

 

Følgerlink til min blog: https://bloggersdelight.dk/follow/251951

Ingen kommentarer endnu

Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Braiseret oksekød i porter